Europese arbiters in halve-finales

De halve finales van het WK zullen worden geleid door Europese scheidsrechters. De scheidsrechterscommissie van de FIFA wees vandaag in Yokohama de Zwitser Urs Meier aan als arbiter in de wedstrijd Zuid-Korea - Duitsland en de Deen Kim Molton Nielsen als leidsman in het duel tussen Brazilië en Turkije.

Ook de assistent-scheidsrechters komen uit Europa. Urs Meier wordt bijgestaan door de Fransman Arnault en de Tsjech Amler. Molton Nielsen heeft de Pool Wierzbowski en de Slowaak Sram Sramka als assistenten.

De FIFA heeft bij monde van Keith Cooper ook toegegeven dat er door de scheidsrechters op dit WK cruciale fouten zijn gemaakt. Hij voegde daar alleen wel aan toe, dat scheidsrechters ook maar mensen zijn, en dat mensen fouten kunnen en mogen maken.

Toch wil hij niet toe naar een situatie met videobeelden als extra hulp voor de arbitrage. "Die discussie is al zo vaak gevoerd. Overbodig om te zeggen dat het nu even niet op de agenda staat"

Ook werden de door de Italiaanse en Spaanse media bedachte complottheorieen als nonsens afgedaan. Cooper: "Die komen op alle gebieden voor. In 99% van de gevallen is de theorie nergens op gebaseerd. Dit is daarvan een voorbeeld"

Ondanks dat mocht de FIFA zich de laatste dagen verheugen op de nodige aandacht uit Italië: de bond ontving 400.000 hate-mailtjes van woedende tifosi.