Runescape-dieven moeten voor de rechter komen

Tegen twee jongens van 14 en 15 jaar oud is een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken geëist voor het stelen van virtuele voorwerpen in een computerspel. Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechter zich buigt over diefstal van virtuele voorwerpen.

De twee jongens uit Leeuwarden zouden vorig jaar een toen 13-jarige plaatsgenoot met geweld hebben gedwongen om virtuele items over te dragen in de MMORPG RuneScape. De verdachten zouden het slachtoffer, dat zij van school kenden, hebben geschopt, geslagen en met een mes hebben bedreigd. Vervolgens boekte hij de virtuele voorwerpen over aan de twee.

De zaak tegen de twee jongens is juridisch interessant omdat de vraag centraal staat of virtuele voorwerpen als 'goederen' mogen worden beschouwd. Volgens de officier van justitie in Leeuwarden is er wel degelijk sprake van diefstal, omdat de objecten voor de eigenaar waarde hebben en hij hier nu niet meer over kan beschikken. Hij vindt bovendien dat virtuele objecten als goederen kunnen worden gezien. De rechter doet op 21 oktober uitspraak in de zaak.


Je drie bruine pixels-item of je leven!