Gamen goed voor je carrière!

Het hebben van goede videogamesvaardigheden en een goede pokerface worden steeds meer gezien als essentiële vaardigheden binnen de financiële markten. Steeds meer recruteringsprocedures worden namelijk toegespitst op het testen van potentiële tophandelaren in online gamingexamens.

Oud
Dit is vooral zo op plaatsen waar de ouderwetse 'trading pit' plaats heeft gemaakt voor de PC, via welke nu direct zaken gedaan kunnen worden. Op de lawaaierige beursvloer van de 'International Petroleum Exchange' in Londen maken rumoerige 'pit traders' deals onder het traditionele 'open outcry'-systeem (wie het eerst roept, die mag kopen/verkopen) en daar wordt verbaasd gereageerd. "Je moet duidelijk tegen druk kunnen. Ik had er zelf echter nog niet aan gedacht dat het trainen van mensen met GameBoys enig nut zou hebben," aldus een niet nader genoemde bron. De betreffende skills zijn echter precies wat er nodig is voor een lucratieve toekomst op de digitale beursvloer.

Nieuw
Bij Geneva Trading, gehuisvest in Chicago, worden trainees klaargestoomd om geld te verdienen met de verkoop van allerhande zaken: van Brent-olie tot dure metalen tot varkensbuiken. Mary McDonnell, de directeur, gaf echter aan dat ze op zoek zijn naar mensen met een "nieuwe generatie" van werkvaardigheden. Een deel van de assessment bestaat namelijk uit de sollicitant die een videogame moet spelen. "Het is onwaarschijnlijk dat we iemand aannemen die niet getoond heeft goed bedreven te zijn in het spelen met een Gameboy, het spelen van online poker of iets soortgelijks, waar een goede hand-oogcoördinatie vereist is," aldus McDonnell.

Het bedrijf volgt kleine fluctuaties in de markt, welke snel gemist kunnen worden in de overvloed van computerschermen waar de cijfers op voorbijrazen. Hier gebruiken handelaren de muis om te kopen of te verkopen en hoe sneller de reactie, hoe meer geld er verdiend kan worden. En dat is waar de videogamesskills om de hoek komen kijken. De nieuwe eisen die gesteld worden maken deel uit van een trend binnen de financiële sector, waarbij enkele trainingsprogramma's voor handelaren trainingscursussen bevatten waar het aspect online gaming in terug komt.

Voor Geneva Trading (en andere vergelijkbare firma's) wordt bijvoorbeeld het goed zijn in online poker als een uitstekende eigenschap gezien van potentiële trainees. "Het is een vak waarbij je niet te emotioneel moet worden bij je transacties. Daarbij is de vaardigheid van het bijhouden van alle nummers en cijfers vergelijkbaar met het tellen van kaarten bij poker," aldus McDonnell. "Het oefenen van online poker helpt handelaren daarnaast bij het 'lezen' van de markten. Net zoals bij poker zullen andere handelaren bluffen door de markt op de een of andere manier proberen te beïnvloeden."

Los van de financiële markten raakt de academische wereld ook steeds meer overtuigd van de waarde van online pokeren op het werk. Professor Mark Griffiths is een gokexpert en werkt bij de Nottingham Trent University. Hij stelt dat poker veel lessen voor succes biedt, zelfs in de niet-wiskundige beroepen. "Managers die poker spelen zullen gewend zijn dat ze gevraagd wordt of ze zaken correct 'gespeeld' hebben, en zullen waarschijnlijk meer gewend zijn om objectieve beslissingen te nemen," aldus Griffiths. "Ze zullen waarschijnlijk pragmatischer zijn dan anderen, aangezien spelen met de kaarten die je hebt een winnende strategie is in het poker. Daarnaast zijn pokerspelers onverzadigbaar in hun verlangen om te winnen".

Hij stelt tenslotte dat het gefocust zijn een belangrijke leiderschapsvaardigheid is op de werkvloer. Daarnaast is er de kunst van de misleiding - normaal gesproken niet beschouwd als een wenselijke vaardigheid - maar in poker is het allemaal 'part of the game'. "In veel situaties op de werkvloer is het wegkomen met leugens, het voorkomen van gezichtsverlies, het kiezen van een diplomatieke aanpak en het rechttrekken en verhullen van fouten een groot voordeel."