Ramadan: kerst onder moslims?

Het is weer bijna ramadan. Komende zaterdag begint de vastenmaand waarin moslims bij zonsopgang eten en drinken laten staan, geen seks hebben en niet roken, tot de zon weer onder is. "Het is een verfrissingsmoment."

Uit de jongste cijfers van het CBS-rapport Religie aan het begin van de 21ste eeuw blijkt dat de islam - die vooral jongeren trekt - het sterkst ontkerkelijkt. Steeds minder moslims bezoeken regelmatig een moskee. Wat zegt dat over de vastenmaand, verliest die aan religieuze betekenis?

Voorzitter van de stichting en website Maroc.nl, Mohamed El aissati, denkt van wel. Volgens hem is de ramadan voor veel moslimjongeren eerder een sociale happening dan een bezinningsmaand. El aissati baseert zich op een onderzoek dat Maroc.nl uitvoerde onder ruim 1500 moslimjongeren over hun geloofsbeleving. "Van de ondervraagden zegt 72 procent niet of nauwelijks naar de moskee te gaan. Wel blijkt 92 procent van plan te zijn om mee te doen aan de ramadan." El aissati denkt dat het komt omdat veel jongeren sociaal-vasten, bijvoorbeeld als familieritueel.

"De vastenmaand is bovendien doordrenkt met symboliek: je denkt en schenkt aan de armen, brengt tijd door met familie en dan is er feest. Ik denk dat niemand verstek laat gaan bij het Suikerfeest." Volgens El aissati heeft de ramadan wel iets weg van kerst, alhoewel intensiever. Hij verwacht niet dat het moskeebezoek tijdens de ramadan toeneemt.

Khalil Aitblal , woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën (UMMAO), ziet juist een andere ontwikkeling. "Het moskeebezoek verdriedubbelt tijdens de ramadan. De moskeeën puilen uit tijdens het avondgebed. Vooral met jongeren." Dat de ontkerkelijking in Nederland binnen de islam het sterkst is, betwijfelt hij. "Jongeren gaan niet minder naar de moskee, maar zijn wel kritischer, waardoor ze vaker wisselen. We zien zelfs dat jongeren vaker in overleg met hun werkgever een regeling treffen zodat ze naar het vrijdagmiddaggebed kunnen."

De ramadan begint op zaterdag 22 augustus en eindigt 20 september met het Suikerfeest.