Oranjes slepen AP voor de rechter

Bij het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) in Amsterdam kunnen ze het nauwelijks geloven. Een brief van de landsadvocaat namens het Koninklijk Huis, omdat de mediacode is geschonden?

Ruim vierduizend medewerkers in 240 kantoren in 120 landen, die hebben niet allemaal de mediacode van het Koninkrijk der Nederlanden in hun achterhoofd.

Maar dat is geen excuus: op 14 augustus mag AP zich komen verantwoorden tegenover de rechter in een kort geding.

Het gaat om foto's van prins Willem-Alexander, prinses Máxima en prinses Amalia op de ski's in het Argentijnse Villa La Angostura. Een foto is gemaakt door AP-fotografe Natacha Pisarenko. Drie andere foto's kocht AP van een lokale fotograaf.

De mediacode is er om de privacy te respecteren van de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis. In ruil daarvoor krijgen media informatie en fotosessies. Nemen zij daaraan deel, dan beloven ze in feite het gezin van Willem-Alexander met rust te laten.

Op het Wassenaarse strand maakten Willem-Alexander en Máxima er op 20 juli nog een grapje over: "We zeggen niet waar we heengaan, u kunt kiezen uit zo'n tweehonderd landen." Argentinië dus.

Trouw, AD, GPD en nu.nl plaatsten - in strijd met de code - een van de AP-foto's en kregen een boze brief van de landsadvocaat. Dat ook AP die brief kreeg, komt doordat AP in de persoon van Cynthia Boll aanwezig was bij de fotosessie in Wassenaar. Daarmee, zo redeneert de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), is AP wereldwijd gecommitteerd.

Jack Stokes, manager mediarelaties van het AP-hoofdkantoor in New York, is er niet van onder de indruk. "We hebben vier foto's gedistribueerd van het Nederlandse prinselijk paar op vakantie in Argentinië. De foto's zijn gemaakt vanaf een respectvolle afstand in de openbare ruimte. Leden van de koninklijke familie zijn publieke figuren."

De RVD heeft kennisgenomen van de woorden van Stokes en maakt er een rechtszaak van. De dienst haalt daarmee voor het eerst een belangrijk internationaal nieuwsmedium voor de rechter.

De Oranjetjes vreten voor miljoenen van onze belastingcenten, en moeten dus niet zeuren, vind FOK!columnist Driek Oplopers.


Oranjes slepen AP voor de rechter  (foto: DAG)