'Wilders is een onderschat fenomeen'

De bekende professor Arnold Heertje haalt hard uit naar de gevestigde politiek over de aanpak van Geert Wilders. De PVV-leider zou juist het collectieve falen van de samenleving blootleggen en is daarmee 'een onderschat fenomeen'. De gevestigde orde weet zich volgens Heertje totaal geen raad met Wilders.

Heertje: "De grootste vergissing van Balkenende, Halsema en Pechtold is de gedachte dat de opkomst van Wilders moet worden verklaard uit zijn opmerkingen over de islam. Het falen van de Nederlandse politici op de terreinen van onderwijs, zorg en woningbouw, alsmede de aanhoudende verontwaardiging over de excessieve beloningen aan de top voeden de onderhuidse onvrede en geven Wilders vleugels."

De beslissing van het Hof in Amsterdam om Wilders, de grote winnaar bij de recente Europese Verkiezingen, te vervolgen noemt de hoogleraar stupide. De vervolging draagt juist bij aan zijn populariteit. Ook zou Wilders volgens Heertje de partij goed leiden, omdat er weinig gerommel in zijn beweging is.

De nazi-verlijkingen met Wilders slaan volgens Heertje kant noch wal, en dragen juist bij aan zijn populariteit: "Vanwege de discussie over de islam wordt hij vóór het gordijn hard aangevallen, maar achter het gordijn wordt erkend dat de islam niet alleen een godsdienst, maar ook een wereldwijde politieke beweging is. De bevolking heeft deze dubbele bodem in de houding jegens Wilders door."

'Wilders legt onvrede bloot'