Google buigt voor Duitse privacy-eisen

Internetgigant Google gaat in Duitsland de opnames die gemaakt zijn met Google Street View ook in het eigen bestand anonimiseren als mensen daar om vragen. Dat hebben de Duitse autoriteiten gisteren bekendgemaakt.

Eerder maakte het bedrijf al mensen, auto's en huizen onherkenbaar op foto's die op internet gepubliceerd worden. Google Street View wil foto's van iedere straat ter wereld laten zien. Daarvoor rijdt een auto met een enorme camera op het dak om foto's te maken van de omgeving inclusief de aanwezige personen.

Critici zien de foto's als inbreuk op de privacy. Griekenland verbood Google vorige maand om nog te fotograferen tenzij het bekendmaakt hoe lang het beelden in bezit houdt en hoe het mensen waarschuwt dat ze gefotografeerd kunnen worden.

Google heeft al vele honderden foto's van internet moeten halen na klachten over schending van de privacy. Onder meer een foto van een kotsende man, iemand die een seksshop verlaat en iemand die gearresteerd werd op het moment dat de Google-auto voorbijreed. In Nederland werd onder meer een foto van Beau van Erven Dorens verwijderd, die buiten stond toen Google voorbij reed.