Michael Moore blij met ondergang GM

Michael Moore, de linkse Amerikaanse documentairemaker, is blij met de ondergang van autofabrikant General Motors (GM). Al in 1989 maakte Moore een documentaire over de sluiting van GM-fabrieken in zijn thuisstad Flint, gelegen in de thuisstaat van de Amerikaanse auto-industrie, Michigan.

De filmmaker vindt dat GM zijn faillissement aan zichzelf te wijten heeft. Moore stelt dat een groot deel van de problemen bij GM misschien voorkomen had kunnen worden, als de machthebbers binnen het bedrijf destijds naar hem hadden geluisterd.

Moore: "GM weigerde de (zuinige) auto's te bouwen die het publiek wilde, negeerde arrogant de Japanse en Duitse auto's en ontsloeg duizenden werknemers. Wie dachten ze dat hun auto's nog kon betalen, nadat ze het inkomen van zoveel families uit de middenklasse elimineerden?"

Volgens Moore moet General Motors eerst worden 'vermoord' om het bedrijf te redden. Hij schrijft dat de fabrieken van GM vervolgens schonere transportmiddelen zoals treinen moeten gaan bouwen.

De Amerikaanse overheid heeft sinds maandag 60 procent van GM in handen. President Barack Obama koerst aan op een snelle doorstart.