Heath Ledger krijgt postuum Oscar voor Joker

Wijlen Heath Ledger heeft vannacht  in Los Angeles de Oscar voor de beste mannelijke bijrol gewonnen. Hij werd onderscheiden voor zijn rol als The Joker in de meest recente Batman-film The Dark Knight.

De vader, moeder en zus van Ledger waren naar het Samuel Goldwyn Theater gekomen om het beeldje in ontvangst te nemen namens hun zoon en broer. Zij kregen een staande ovatie toen zij het podium betraden. De hele zaal was ontroerd toen zij hun zoon en broer memoreerden. Het beeldje gaat naar zijn 3-jarige dochtertje Matilda. Het was de tweede nominatie die Ledger kreeg. Eerder was hij al in de race voor het homocowboy-epos Brokeback Mountain (2005). Ledger versloeg ditmaal onder meer Philip Seymour Hoffman (Doubt) en Josh Brolin (Milk).

Heath Ledger overleed een jaar geleden op 28-jarige leeftijd. In zijn appartement in New York had hij per ongeluk een overdosis medicijnen ingenomen.

Eerder won Ledger postuum al een Golden Globe en een Bafta Award voor zijn vertolking van de demonische crimineel The Joker.

Het was de tweede keer in de geschiedenis dat een acteur postuum een Oscar ontving. De eerste was in 1977, toen acteur Peter Finch het beeldje kreeg voor zijn rol in de film Network.