Deventer college B&W opgestapt

Het Overijsselse Deventer moet het de komende tijd zonder bestuur doen. Gisteravond heeft het voltallige college van burgemeester en wethouders vrijwillig de koffers gepakt. Directe aanleiding voor het ontslag zijn de plannen voor een nieuw stadskantoor en een bibliotheek.

Volgens getuigen ontstond er een crisissfeer toen PvdA-fractievoorzitter Matthijs Nijboer tijdens een raadsvergadering zijn steun voor de projecten introk. "Als de grootste coalitiepartner de steun intrekt, dan kunnen wij als college niets anders dan ons ontslag aanbieden", sprak inmiddels oud-wethouder Gosse Hiemstra namens het college.

De PvdA wilde eerst een raadsonderzoek, Nijboer snapt niet waarom dat vreemd is. "Onbegrijpelijk, balen. Dit was geen onredelijk verzoek", sprak de voorman. De crisis lijkt nog niet voorbij, GroenLinks is inmiddels ook op hoge poten gaan staan. "Ik kook van woede. Verbijsterend dat de voltallige fractie zwicht voor de knikkende knieën van enkele PvdA'ers", aldus Carlo Verhaar van GroenLinks.

Met dank vaan Jan_Joker voor de submit.