Fries begonnen aan Elfstedentocht

Jacob Brandsma (50) is vanochtend als eerste en enige Nederlander begonnen aan de Elfstedentocht van 2009. Om 05.00 uur vertrok de schaatser vanuit Leeuwarden en hoopt daar vanavond ook de finish te bereiken.

Toen Brandsma slechts twee kilometer onderweg was, ging het al mis. Hij zakte door het ijs bij Weidumerhout. Hij is met een nat pak gewoon door gaan schaatsen, maar is in zijn woonplaats Sneek toch eventjes gestopt om droge kleren aan te trekken.

Een echte Elfstedentocht zit er echter niet in: het ijs van de route is volstrekt onbetrouwbaar en er zijn plekken waar helemaal geen ijs ligt. Daarnaast heeft het Waterschap Fryslân de spuisluizen afgelopen weekend open gezet, zodat het overtollige regenwater van zondag afgevoerd kan worden. Hierdoor is het water in beweging gekomen. De stroming die is ontstaan, zorgt ervoor dat het ijs in dikte afneemt.

De fanatieke schaatser heeft in een reactie laten weten dat hij zijn Elfstedentocht ziet als een 'avontuur en een experiment'. "Ik mijd zoveel mogelijk gevaarlijke plekken. Als er even niet geschaatst kan worden dan klim ik op mijn mountainbike die in de volgauto ligt om de 'tocht der tochten' te kunnen uitrijden". Aan het begin van de avond hoopt Brandsma Leeuwarden weer binnen te schaatsen.

Met dank aan CursusMaster voor de submit.