Kamer eist sneller lagere gasprijs

De gasprijs moet sneller naar beneden als ook de olieprijs daalt. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) moet daarom maatregelen treffen. Dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer donderdag.

Jan ten Hoopen (CDA) ergert zich eraan dat gas wel meteen duurder wordt als de olieprijs stijgt, maar dat andersom de gasprijs niet meteen volgt als de olie goedkoper wordt. In de eerste helft van dit jaar stegen de olie- en gasprijs beide met 67 procent. Maar toen vervolgens de olieprijs daalde met 29 procent, werd het gas maar 14 procent goedkoper. "De gasprijs daalt aantoonbaar minder snel. Omdat de markt niet goed werkt, betalen consumenten te veel", aldus het CDA-Kamerlid.

Ten Hoopen diende daarom een motie in waarin hij minister Van der Hoeven oproept om de werking van de gasmarkt te analyseren. Voor het eind van dit jaar moet de bewindsvrouw 'aanvullende voorstellen' doen om de marktwerking te verbeteren. Deze motie werd gesteund door VVD, SGP, PVV, D66 en ChristenUnie, samen goed voor een meerderheid.

Minister Van der Hoeven liet eerder in het debat weten dat dit niet zo één-twee-drie mogelijk is. "Het is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is niet zo dat de gasprijs onmiddellijk daalt omdat er gisteren of vorige week een prijsdaling van de olie is geweest." Daarnaast komt de energieprijs op de markt tot stand. "Wat u vraagt, is ingrijpen in de markt", aldus de minister.