Gustav wordt orkaan

De tropische storm Gustav is in het Caribisch gebied boven zee in kracht toegenomen en tot een orkaan uitgegroeid. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) gisteren laten weten.

Uit observaties vanuit de lucht blijkt dat Gustav nu windsnelheden tot 120 kilometer per uur bereikt. Daarmee is hij een orkaan van de eerste en laagste categorie op de zogeheten Saffir-Simpsonschaal, die vijf schalen kent.

Gustav heeft inmiddels zeker 78 levens geëist en grote verwoestingen aangericht op Haïti, de Dominicaanse republiek en Jamaïca. De orkaan stevende gisteren af op de Kaaimaneilanden en zal zaterdag het westen van Cuba bereiken.

De Kaaimaneilanden is Brits overzees gebied en ligt op 800 kilometer van Florida en 300 kilometer van Jamaïca. De 40.000 inwoners van het vakantie- en belastingparadijs hebben de luiken gesloten van woningen en resorts en blijven zoveel mogelijk binnen in afwachting van Gustav.

Gustav zal naar verwachting een orkaan van de derde categorie zijn als hij waarschijnlijk dinsdag het Amerikaanse vasteland bereikt. Dat meldden functionarissen van de Amerikaanse rampenbestrijdingsdienst FEMA gisteren.

Schade als gevolg van orkaan Gustav  (foto: ANP)