Boze internetters bedreigden anti Zwarte Piet-activisten

Internettend Nederland is er debet aan dat de protestmars in Eindhoven tegen Zwarte Piet, die was gepland voor morgen, niet doorgaat.  Dat stelt de linkse actieclub Doorbraak in een reactie op de afgelasting van de anti Zwarte Piet-mars.  ''Sinds de rechts-populistische hatesite Geenstijl op dinsdag aandacht besteedde aan de protestmars tegen Zwarte Piet zijn de organisatoren daarvan veelvuldig uitgescholden en bedreigd'', aldus Doorbraak.

Het Van Abbemuseum trok vandaag de de vergunningaanvraag voor de mars in. Dit omdat het museum de afgelopen dagen veel negatieve reacties kreeg. Het Van Abbemuseum wil wel een demonstratie, maar geen confrontatie.  Volgens Doorbraak is de werkelijke reden de vele bedreigingen die van de kant van extreem-rechts geuit werden.

Doorbraak stelt dat het Van Abbemuseum en de gemeente Eindhoven ''zijn gezwicht voor de bedreigingen van het racistische en nationalistische gepeupel, dat maatschappelijk steeds meer terrein aan het veroveren is.''  Volgens de actiegroep is dit een van de vele voorbeelden ''waaruit blijkt dat rechtse krachten in Nederland steeds meer bepalen wat er gezegd en gedacht mag worden. Een links anti-racistisch tegengeluid is hard nodig.''

Doorbraak zegt zelf de laatste dagen veel hatemail te hebben ontvangen. Een bloemlezing daarvan hebben ze online gezet.  Zoals: ''Wat een mongolen zijn jullie. Echt te ziek voor woorden. Beter ga je dood”. Sommige emailers waarschuwden 'als het zo doorgaat', voor een burgeroorlog tegen allochtonen. “Hoe snel wil je dat er een burgeroorlog komt? Niet echt bevorderlijk voor de integratie”.

De actieclub werd ook verweten een subsidiespons te zijn maar zegt nog nooit een cent subsidie van de overheid te hebben gekregen en dat ook niet te willen ''omdat de overheid eerder een tegenstander is en omdat subsidie de inhoudelijke onafhankelijkheid in het geding brengt.'' Ook stelt Doorbraak dat de kunstenaressen Petra Bauer uit Zweden en Annette Krauss uit Duitsland en zijzelf Zwarte Piet niet willen verbieden. ''Het ging er slechts om discussie over nationalistische tradities los te maken. En er is inmiddels inderdaad wat losgemaakt. Maar van discussie is helaas geen sprake, zo blijkt.''

Doorbraak zegt een linkse basisorganisatie te zijn ''die strijdt voor een ecologisch duurzame wereld zonder uitbuiting, onderdrukking en uitsluiting. Daarom ''vechten'' ze ''van onderop tegen het kapitalisme, het patriarchaat, racisme, nationalisme, religieus fundamentalisme en militarisme''.

'Van Piet blijf je af', zo menen veel internetters