Geen OV-jaarkaart voor MBO'ers

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en haar collega Bijsterveldt van Onderwijs hebben besloten dat 16- en 17-jarige mbo'ers geen OV-jaarkaart krijgen. De kosten (110 miljoen euro) hiervoor zouden volgens het duo te hoog zijn. Een korting op de reiskosten (60 miljoen euro) zou een goedkoper alternatief zijn.

De invoering van de kaart zou volgens de staatssecretarissen ook niet zonder slag of stoot gaan. Het is volgens hen erg moeilijk om precies aan te geven wie recht op een OV-jaarkaart heeft en wanneer men daar recht op heeft. Daarnaast krijgen mbo'ers onder de 18 geen studiefinanciering. Ook dat is een knelpunt omdat de kosten van een kaart worden bekostigd door middel van het korten op de studiefinanciering.

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JBO) die vorige maand al demonstreerde op het Binnenhof voor de invoering van de openbaar vervoerskaart zegt boos te zijn over deze beslissing. Mbo'ers worden benadeeld ten opzichte van hbo'ers. Jongeren uit het middelbaar beroepsonderwijs kunnen op deze manier niet kiezen voor een onderwijsinstelling ver van huis.