Zorgen om vele ongetrainde vierdaagselopers

Zeventien procent van alle nieuwe deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen zou zich niet hebben voorbereid op de tocht. Van alle wandelaars traint vijf procent niet voor de Vierdaagse. Dat laat Stichting De 4daagse maandag weten op basis van een onderzoek van het Radboud Ziekenhuis.

De organisatie is verontrust over het hoge aantal ongetrainde deelnemers. "Dat zo'n grote groep wandelaars denkt zonder voorbereiding van start te kunnen gaan, vinden wij onverantwoord", zegt voorzitter Johan Willemstein van de stichting.

Dinsdag gaan 15 duizend mensen voor het eerst van start. In totaal doen 43.450 wandelaars mee aan de tocht. Gemiddeld heeft een wandelaar vier maanden getraind. Een kwart van de deelnemers heeft een maand geoefend.

De gemiddelde leeftijd van de wandelaars ligt rond de 50 jaar. Vijf procent van de wandelaars heeft overgewicht en vijftien procent gebruikt medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Het gemiddelde BMI van de deelnemers is met 24,2 aan de hoge kant. Het Radboud Ziekenhuis onderzocht 4179 mensen aan de hand van een vragenlijst.