ECB verhoogt rente met kwart procentpunt

De Europese Centrale Bank heeft de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogd naar 4,25 procent. Het is de eerste renteverhoging in meer dan een jaar. De rentestap werd al verwacht door de meeste analisten. Ze menen dat het besluit niet hoeft te betekenen dat we aan het begin staan van een reeks renteverhogingen.

De ECB hanteert het rente-instrument met name om de inflatie op een stabiel niveau te houden. Volgens de doelstelling van de centrale bank mag het prijspeil met een krappe twee procent per jaar stijgen. De laatste maanden liep de inflatie echter steeds verder op, tot wel vier procent op jaarbasis in juni.

De druk om de rente te verhogen werd dus steeds groter. Onder stabiele omstandigheden op de financiële markten zou de rente al lang door de ECB zijn verhoogd. De kredietcrisis, die nog altijd voortwoekert, heeft de plannen van ECB-president Jean-Claude Trichet echter dwarsgezeten. Het risico van een renteverhoging is dat de afzwakking van de economische groei wordt versterkt.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verlaagde de rente zelfs juist met reuzenstappen tot twee procent. Mogelijk kan ook Fed-voorzitter Ben Bernanke een renteverhoging niet langer tegenhouden, ondanks de fragiele economische situatie in de Verenigde Staten. De inflatie is in Amerika nog verder opgelopen dan hier in Europa. Omdat beteugeling van de inflatie echter niet de belangrijkste doelstelling is van de Federal Reserve, is het meest waarschijnlijke scenario op dit moment een ongemakkelijke status quo, waarin Bernanke de rente voorlopig ongewijzigd zal laten.

De euro reageert nauwelijks op het rentebesluit. De munt verstevigde zijn positie ten opzichte van de dollar in de afgelopen weken al. Voor een euro betaal je bijna 1,59 dollar, dicht in de buurt van het record van enkele maanden geleden, dat op 1,60 dollar staat.

Trichet
ECB-president Jean-Claude Trichet