Brabantse winkeliers vrezen komst 'megamall'

Toen de gemeente Tilburg eind vorig jaar bekend maakte een enorm grote 'shopping mall' iets ten noorden van de stad te willen bouwen, waren winkeliers al huiverig. Nu wordt hun angst bevestigd door twee onderzoeken waarvan de resultaten gisteren werden gepubliceerd: de komst van het winkelcentrum zal grote gevolgen hebben voor Tilburgse winkeliers, maar zelfs hun collega's in Breda en Den Bosch zullen omzet gaan verliezen.

Projectontwikkelaars OVG en MDG kwamen destijds met het idee van een 'shopping mall' Amerikaanse stijl. In Tilburg-Noord moet het grootste winkelcentrum van Nederland verrijzen. In de eerste plannen heeft de mall een winkeloppervlakte van 100.000 vierkante meter, goed voor 200 tot 300 winkels.

Gisteren werd een rapport gepresenteerd waaruit blijkt dat winkels in de Tilburgse binnenstad 13 tot 19 procent van hun omzet zullen verliezen als gevolg van de komst van het winkelcentrum. Als de shopping mall een oppervlakte van 125.000 vierkante meter krijgt, zal de totale detailhandel in Tilburg en omgeving worden ontwricht. Volgens de Ondernemers Federatie Tilburg toont het onderzoek aan dat de komst van de mall ongewenst is, maar ze is van mening dat het werkelijke omzetverlies nog hoger zal liggen.

Uit een tweede onderzoek blijkt dat de 'megamall' ook de omzet van winkeliers in Breda en Den Bosch, en dan met name die in de modesector, zal drukken. De onderzoekers menen bovendien dat een winkelcentrum van deze omvang, dat zich richt op koopkrachtige consumenten, veel succesvoller zal zijn in de Randstad. Begin september neemt het Tilburgs college een definitief besluit.