Verhagen eist geld terug van Herfkens

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat proberen het geld terug te vorderen dat Eveline Herfkens onterecht ontving als medewerker van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Verhagen wil de voormalige PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking nog een derde kans geven de ruim twee ton die ze aan huursubsidie ontving terug te betalen. Als ze blijft weigeren stapt hij naar de rechter.

Het besluit van Verhagen volgt op een rapport van de UNDP over de kwestie. In het rapport, dat maandag naar buiten kwam, staat dat Herfkens de VN-regels heeft ontvangen en ook getekend heeft voor ontvangst. Zij had dus kunnen en moeten weten dat ze het geld niet had mogen ontvangen, vindt Verhagen.

Verhagen heeft in zijn besluit ook meegewogen dat Herfkens, zoals de VN voorzichtig concludeert, de regels niet bewust heeft overtreden. Zo zou de VN Herfkens mogelijk onvoldoende hebben ingewerkt. Verhagen vindt dit echter geen reden om het erbij te laten. "Dat zij zich kennelijk niet van de inhoud van de ontvangen regelgeving op de hoogte heeft gesteld en daardoor deze vermoedelijk onbewust heeft overtreden, is iets wat haar is aan te rekenen en daarom voor haar risico komt."

In het rapport concludeert de VN dat ook het ministerie van Buitenlandse Zaken blaam treft door de huursubsidie te verstrekken. Nederland had kunnen weten dat lidstaten VN-medewerkers geen subsidie mogen verstrekken. Voor Verhagen is ook dit verwijt echter geen reden om af te zien van het terugvorderen van het geld. Het ministerie heeft eerder dit jaar de nodige maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Herfkens kreeg vanaf 2002, toen ze een hoge functie bekleedde bij de UNDP, drie jaar lang huursubsidie van Nederland. Herfkens stelde later in een interview het geld nodig te hebben gehad voor een ruim appartement in New York op loopafstand van het VN-gebouw. Verhagen probeerde haar tot twee keer toe te bewegen het geld terug te betalen.