Wilders sluit samenwerking met Verdonk niet uit

Geert Wilders sluit een samenwerking met de Rita Verdonk en haar beweging Trots op Nederland niet uit. "Als onze programma's bij elkaar in de buurt komen, is een samenwerking goed mogelijk", zegt de PVV-voorman maandagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink. Het was een van zijn eerste publieke optredens sinds de verschijning van zijn film Fitna.

De politicus zei verder dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) moet opstappen als hij de huursubsidie die oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens (PvdA) ontving niet terugvordert. "Herfkens had geen recht op dat bedrag van 280 duizend euro", zegt hij in het televisieprogramma "Mensen moeten heel wat jaren werken voor dat geld."

Herfkens kreeg vanaf 2002, toen ze een hoge functie bekleedde bij de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties UNDP, drie jaar lang huursubsidie van Nederland. Dat was tegen de regels van de VN. Herfkens weigert het ontvangen geld terug te geven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat ze niet geweten zou hebben dat het tegen de regels was.

Over zijn film Fitna zegt Wilders dat het voor hem een raadsel is hoe de aankondig van zijn film heeft kunnen uitlekken. Het was volgens de politicus de bedoeling om de film drie weken voor de geplande uitzenddatum begin januari aan te kondigen. Door een onbekend lek werd twee maanden daarvoor al over de film geschreven in De Telegraaf. "Dat heeft me een hoop ellende opgeleverd."

Hij zegt na de verschijning van zijn film tientallen e-mails van moslims uit het buitenland te hebben ontvangen. De berichten kwamen onder andere uit Iran, Afghanistan en Saoedi-Arabië. "Ze waren blij met de film en wilden me een steun in de rug geven."