Raadslid wil af van salafistische cursussen

De cursussen die de salafistische islamprediker Suhayb Salaam in Utrecht geeft om zijn radicaal-islamitische gedachtegoed te verspreiden, zouden moeten worden aangepakt. Dat zegt het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest. Hij heeft aan zijn partijgenoot burgemeester Aleid Wolfsen gevraagd te bekijken wat er tegen de cursussen te ondernemen valt.

Suhayb Salaam, zoon van de Tilburgse imam Ahmed Salaam die volgens de gemeente Tilburg zo conservatief is, dat hij niet in Nederland thuishoort, verzorgt de cursussen door zijn eigen   Islamitische Instituut voor Opvoeding en Educatie. Inlichtingendienst AIVD ziet dat instituut als een intolerante, gevaarlijke en ondemocratische beweging.

Van der Roest komt tot zijn oproep naar aanleiding van een interview gisteren  met journalist Patrick Pouw over diens vorige maand verschenen boek 'Salaam! Het ware gezicht van orthodoxe moslims in Nederland'.   Pouw ging een jaar in de leer bij Salaam en verwerkte zijn ervaringen in dat boek. Volgens Pouw spreekt Salaam met twee tongen. Zo raadde hij een studente die een bijbel in huis had aan die ('uit respect') te verbranden, pleit hij voor polygamie en plaatst hij de islamitische wet boven de Nederlandse (al moet men erkennen dat de Nederlandse wet hier heerst). Verder doceert hij haat tegen ongelovigen en telt alleen een islamitisch huwelijk; naar de burgerlijke stand gaan hoeft niet. 

Hoewel Salaam het gebruik van geweld (in niet-islamitische landen) afwijst, wil het PvdA-raadslid toch maatregelen. ‘'Ik weet dat een cursus bommen maken makkelijker te verbieden is, maar deze standpunten horen niet thuis in Utrecht, Nederland of welk ander land dan ook.''

Vader en zoon werden nationaal bekend door in Pauw en Witteman te verschijnen waarbij ze eisten dat de wijn van tafel ging. En  Suhayb verliet vorig jaar in een tv-programma over integratie de tv-studio, omdat hij niet in een ruimte wilde zitten met een meisje in minirok.

sALAM
Vader en zoon Salaam