'AOW- en kilometerheffing te veel voor fiscus'

Icoon BinnenlandsDe Belastingdienst kan nieuwe ingewikkelde politieke wensen er niet bij hebben. Om die reden kan de in het regeerakkoord vastgelegde AOW-heffing niet op de gewenste manier worden uitgevoerd, aldus staatssecretaris Jan Kees de Jager vandaag in een interview in De Telegraaf.

Ook de kabinetswens voor een kilometerheffing kan de fiscus niet uitvoeren. "Ik zeg niet dat niks kan, er mag best nieuw beleid gemaakt worden. Maar dat mag niet leiden tot ingewikkelde regels."

De Jager wil best adviseren over de manier waarop de kilometerheffing geïnd kan worden "maar de Belastingdienst gaat die heffing niet uitvoeren".

De staatssecretaris vindt ook het AOW-plan, de heffing vanaf 2011 voor 65-plussers met een aanvullend pensioen boven de 18.000 euro en een bonus voor ouderen die tussen 62 en 65 aan de slag blijven, te ingewikkeld. "Van de AOW-heffing heeft de Belastingdienst gezegd: dat is te ingewikkeld. Dus heb ik gezegd: dat gaan we niet zo doen. We bekijken nu wat beoogd is."

Afgelopen week moest De Jager in de Tweede Kamer al toelichten hoe de fiscus worstelt met de heffing die een zorgvuldig compromis is tussen coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie. De Jager gaf toen in het parlement aan dat er nog druk onderzocht wordt welke variant het best uitvoerbaar is. "Iets wat niet uitvoerbaar is, voeren we niet uit", aldus de bewindsman toen.

De waarschuwende woorden van vandaag volgen op nieuwe problemen bij de Belastingdienst. Afgelopen woensdag meldde De Jager dat 730.000 digitale aangiften inkomstenbelasting door het computersysteem onbruikbaar waren gemaakt.