Kabinet: de keuze is aan Wilders

Icoon PolitiekPoliticus Geert Wilders zal zelf de keuze moeten maken of hij zijn anti-Koranfilm uitzendt. Hij moet daarbij wel zeer goed rekening houden met de heftige reacties die worden verwacht in binnen- en buitenland.

Dat staat in een verklaring die premier Jan Peter Balkenendeávanmiddag heeft voorgelezen na afloop van de ministerraad. ''Het gaat hier om de veiligheid van Nederlandse burgers en bedrijven in het buitenland.'' Ook militairen op missie kunnen het extra zwaar te verduren krijgen.

Balkenende deed evenwel geen oproep aan Wilders om zijn film niet uit te zenden, iets wat CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gisteren wel deed. De premier: 'We hebben gezegd dat mensen een grote mate van vrijheid hebben. Maar daar moet je op een verantwoorde manier mee omgaan.''

Volgens Balkenende voelen verschillende groepen mensen zich bedreigd. ''Stewardessen zijn bang om bepaalde vluchten te doen'', zei hij. Het kabinet veroordeelt alle bedreigingen, ''ook aan het adres van Wilders.''

De afgelopen maanden verschijnen op orthodox-islamitische websites doodsbedreigingen aan het adres van Wilders. Ook hebben de Taliban gedreigd hun aanvallen op Nederlandse militairen in Afghanistan op te voeren.

Ondernemersorganisaties
De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland deden eerder vandaag een oproep aan Wildersáom zijn anti-Koranfilm niet uit te zenden.

''Wilders moet zich goed realiseren wat de vergaande gevolgen kunnen zijn van de beoogde film'', aldus voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCWáin een gezamenlijke verklaring.

De drie grote koepelorganisaties in het Nederlandse bedrijfleven wijzen op de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. ''Wij wijzen gebrek aan respect en beledigende uitlatingen van de hand. Die dragen niet bij aan een klimaat van tolerantie, waar het bedrijfsleven belang bij heeft'', stelt Wientjes. ''Vrijheid van meningsuiting ja, beledigende of respectloze uitingen neen.''

Eerder uitten al ondernemers in de technologie-, industriŰle en metaalsector hun zorgen over de nog te verschijnen film van Wilders. Voorzitter Jan Kamminga van brancheorganisatie FME-CWM, dat onderdeel uitmaakt van de koepel VNO-NCW, waarschuwde vandaag in zijn internetcolumn dat door negatieve internationale reacties het bedrijfsleven een hoge prijs zal betalen, maar dat het daar niet bij zal blijven.


Update: 19.26 uur
Geert Wilders heeft tegenover de NOS in scherpe bewoordingen afstand genomen van de verklaring van het kabinet. Hij zegt dat zijn film Fitna klaar is en dat die in maart wordt uitgezonden op de tv of op internet.

''Het kabinet mag dan buigen en capituleren voor de islam, ik zal dat nooit doen'', zegt Wilders. Hij spreekt in een reactie over ''de fascistische koran en de barbaar Mohammed''.

In Fitna wil Wilders zijn mening verbeelden dat de Koran een boek is dat nog altijd aanzet tot geweld.

Submitter:  Bron: ANP / NOS