ANWB: gipsvluchten naar Nederland zijn op

Nederlanders die tijdens de wintersport een arm of been hebben gebroken, kunnen voorlopig niet worden teruggevlogen naar Nederland. Volgens de ANWB zijn de gipsvluchten vanuit Oostenrijk en Zwitserland op, omdat een ongebruikelijk groot aantal mensen al wordt gerepatrieerd.  Het is onduidelijk hoelang de andere pechvogels moeten wachten, zei een woordvoerder.

In de skigebieden is het drukker dan in andere jaren. "De drukte heeft zich opgehoopt. De regio's noord- en midden hebben tegelijkertijd vakantie en ook Fransen en Duitsers zijn op vakantie. In de ziekenhuizen in de skigebieden is het ook heel druk, mensen moeten soms op de gang wachten."

Het mooie weer in de Alpen speelt de skiërs parten, omdat de kwaliteit van de sneeuw daardoor minder wordt.

In de afgelopen maand moesten 130 Nederlanders met een gipsvlucht naar huis. "Dat zijn er niet heel veel meer dan vorig jaar, maar het concentreerde zich wel rond deze week."

De ANWB verwacht vrijdag nog één vlucht en zaterdag nog eens vier, maar die zijn inmiddels vol. Twee mensen moeten in ieder geval tot maandag wachten. "En dat worden er geheid meer. We proberen alternatieven te vinden, bijvoorbeeld in vervoer met ambulances. En misschien kunnen we een vliegtuig van onze Duitse zusterorganisatie lenen", zegt de woordvoerder.