Mohammed-foto's nog niet in Gouda

Icoon KunstDirecteur Ranti Tjan van MuseumgoudA die vorig jaar aankondigde de omstreden Mohammed-homo foto's van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera te willen exposeren, krabbelt nu terug. Dat valt op te maken uit berichtgeving in dagblad De Pers. Nadat eerder het Gemeentemuseum in Den Haag van de expositie afzag, omdat de foto's ''beledigend en polariserend'' kunnen zijn voor moslims, wierp Tjan zich op om ze in Gouda te exposeren. De foto's tonen homo's die maskers dragen van de islamitische profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali .

MuseumgoudA schuift de tentoonstelling nu echter op de lange baan. Volgens de kunstenares zegt directeur Tjan dat hij eerst aan de stemming in Gouda moet werken. ''Er zijn Marokkanen in het museum geweest die al naar de foto’s op zoek waren. Hij wil wel, maar het kan niet, zegt hij. Hij wil eerst de moslims in zijn gemeente naar kunst leren kijken. Maar hoe lang duurt dat?'', aldus Hera.

Schrijver Joost Zwagerman was aanwezig bij het gesprek tussen Hera en Tjan, en bevestigt de lezing van de uit Iran gevluchte kunstenares: '' Tjan doet nu iets heel anders dan wat hij aanvankelijk had beloofd: opkomen voor de vrije expressie door simpelweg de foto's te tonen. Tjan zegt nu dat eerst de moslimgemeenschap er klaar voor moet zijn. Dat lijkt me niet binnen afzienbare tijd te regelen.''

'Geen tijd'
Tjan zegt in een reactie dat hij nog steeds de intentie heeft om de foto's tonen. ''Maar we zijn nog niet uitgesproken over vragen als: wat is een tentoonstelling eigenlijk? Wat is de context? Wat is de ontwikkeling van de kunstenares?'' Hij zegt nu bezig te zijn met een andere expositie die in het najaar gepland staat en dat hij daarom voorlopig geen tijd heeft voor de foto's van Hera.

Sinds bekend werd dat MuseumgoudA de foto's wil tonen, komen er aanhoudend protesten binnen van moslims bij het museum. Tjan werd zelfs enige tijd beveiligd wegens dreigementen. Vorige maand demonstreerden er nog liberale moslims in Gouda tegen de foto's.

Ook Hera wordt door moslims bedreigd om haar werk. De afgelopen maanden heeft zij van logeeradres naar logeeradres gezworven tot cabaretier Hans Teeuwen tijdelijk onderdak voor haar regelde, Nu zou het gemeentebestuur van haar woonplaats een veilige woning voor haar hebben geregeld.