Cohen: PVV is polarisende partij

Icoon PolitiekDe Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft gisteren de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders ervan beschuldigd via polariseren aan te zetten tot haat. Dat deed de PvdA-burgervader aan het eind van een discussie met PVV-Kamerlid Hero Brinkman in het tv-programma NOVA.

Brinkman, die 20 jaar agent was in Amsterdam en buurtregisseur nabij de El Tawheed-moskee, noemde Cohen een ''laffe'' burgemeester die niet durft op te treden tegen radicale moslims. Bovendien had Cohen volgens de PVV'er de uiterst omstreden El Tawheed-moskee jaren geleden al moeten ťn kunnen sluiten. ''Amsterdamse stadsbestuurders zijn bang van moslims. Ze laten zich voorliegen, negeren racisme en treden niet op tegen Marokkaanse veelplegers'', aldus de PVV'er.

De discussie was vooral een welles-nietes gesprek over feiten en handelingen. Cohen zei dat hij de eerste is geweest die informatie over de moskee vroeg en nauwlettend volgt wat daar gebeurt. Brinkman vond het optreden van de burgemeester echter ver onder de maat.

Toen Brinkman Cohen uitriep tot ''de slechtste burgemeester van heel Nederland'' reageerde Cohen dat dit soort uitspraken ''onnodig grievend'' zijn. Volgens hem maken leden van de partij van Wilders zich vaker schuldig aan grievende uitspraken. ''Dat is onnodig polariserend. En polariseren zet aan tot haat.''

Brinkman noemde daarop Cohen niet alleen de slechtste, maar ook nog eens naÔef. Verder zei hij dat polariseren een nieuw woord is dat wordt gebruikt ''om ons monddood te maken''Link: Video van het NOVA-item