Beursgorilla vs AEX: 8-0

Icoon BeursDe beruchte beursgorilla Jacko heeft ook in 2007 de AEX-index verslagen. Het huisdier van de website Beursgorilla.nl bleef het afgelopen jaar met een rendement van 5,41 procent net voor de AEX, die zijn laatste handelsdag afsloot met een jaarrendement van 4,1 procent. Het is alweer de achtste keer op rij dat Jacko de AEX voor aap zet.

Jacko begaf zich in 2000 voor het eerst op de beursvloer. (Dat was ook meteen zijn succesvolste jaar met een rendement van 35,6 procent, terwijl de AEX index destijds een verlies van 5,1 procent noteerde.) Bij wijze van experiment wordt de gorilla, die in een dierentuin in Berlijn woont, een bak met 75 gemarkeerde bananen voorgezet. Elke banaan correspondeert met een beursgenoteerd bedrijf. Van de tien bananen die Jacko het eerste pakt, worden aandelen gekocht.

De portefeuille van Jacko wordt maandelijks aangepast. Er worden telkens twee bakken met bananen voor Jacko neergezet: één bak met de bedrijven waarvan al aandelen zijn gekocht en één bak met alle overige fondsen. Jacko haalt uit elke bak één banaan en beslist zo welk fonds wordt verkocht en welk fonds wordt aangekocht.


Het jaar 2007 zag er tot de maand november zeer rooskleurig uit met een rendement van 14 procent, maar de laatste twee maanden werd ook Jacko geveld door de kredietcrisis en stortte zijn portefeuille in. Enkele dagen voor het einde van het beursjaar had de AEX-index zelfs een kleine voorsprong van 0,48 procent, maar uiteindelijk wist Jacko toch de winst veilig te stellen. Voor een uitgebreid overzicht van zijn portfolio kun je hier terecht.

Met dank aan IDNT voor de submit.