Republikeinen hekelen ChŠvez en Castro

Icoon AmerikaAfgelopen nacht hebben de meeste Republikeinse presidentskandidaten in een debat, georganiseerd door het Spaanstalige televisienetwerk Univision, hard uitgehaald naar de Venezolaanse president Hugo ChŠvez en de Cubaanse leider Fidel Castro.

Senator John McCain herhaalde de beruchte uitspraak van de Spaanse koning Juan Carlos: "Waarom houdt ChŠvez zijn bek niet?" De meeste kandidaten waren kritisch over de anti-Amerikaanse ChŠvez en waren opgetogen over het feit dat het Venezolaanse volk het referendum heeft verworpen waarin ChŠvez langer aan de macht zou kunnen blijven.

Voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani: "ChŠvez is net een dictator." Giuliani zei dat ChŠvez net zo doet als Castro in het verleden in Cuba heeft gedaan. Begin deze maand dreigde ChŠvez met het stopzetten van de export van olie naar de VS; bovendien wil hij de handel van olie niet meer in dollars.

De enige Republikeinse presidentskandidaat die een ander geluid liet horen was Ron Paul, de libertarische Afgevaardige uit Texas: "ChŠvez is een resultaat van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Wij hebben de ChŠvez's en Castro's van de wereld gecreŽerd door Amerikaanse interventie en het creŽren van choas in hun landen."

Paul zei dat Chavez meer als een 'vriend' behandeld moet worden: "De Verenigde Staten praatte in het verleden met Jozef Stalin, Nikita Chroesjtsjov, Mao Zedong en met de rest van de wereld. We konden door ťťn deur met andere mensen." Paul kon rekenen op veel boegeroep uit het publiek.

De andere Republikeinen kregen applaus omdat zij het embargo tegen Cuba, dat al tientallen jaren bestaat, in stand willen houden. Acteur en Senator Fred Thompson zei als hij tot president verkozen wordt dat hij het Castro-regime zal eindigen: "Ik ga er voor zorgen dat Castro niet tien Amerikaanse presidenten overleeft." Een andere Republikeinse kandidaat, Mitt Romney, zei dat: "De koers van Amerika is om Cuba te blijven isoleren."

De Spaanstalige Amerikanen zijn van groot belang in de presidentsverkiezingen van 2008. Door de Spaanse steun in de 'swingstate' Florida in 2000 en 2004 kon George W. Bush met een paar honderd stemmen verschil de verkiezingen winnen. De voornamelijk Cubaanse Amerikanen eisen een harde aanpak van hun voormalig vaderland.


Ron Paul: "Wij hebben de Chavez's en Castro's van de wereld gecreŽerd door Amerikaanse interventie en het creŽren van choas in hun landen"

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.