Vulkaan Kelud staat op uitbarsten

Icoon RampAl weken rommelde het in de omgeving van de vulkaan Kelud, maar pas nu hebben vulkanologen de status van de vulkaan verhoogd naar de hoogste alarmstatus. Dat betekent dat men op zeer korte termijn een uitbarsting verwacht. De autoriteiten hebben bevolen dat iedereen, binnen een straal van 10 kilometer, moet worden geëvacueerd.

De Kalud, gelegen op het Oostelijk deel van Java, is 1750 meter hoog en ligt 90 km ten zuidwesten van Surabaya. De vulkaan, die wordt gezien als de actiefste vulkaan van Indonesië, barstte in 1990 voor het laatst uit. Dr Surono, hoofd van het Centrum voor Vulkanologie en Geologie in Bandung, merkte angstig op: "Ik ben bang voor de Kelud, destijds in 1990 waren er 15 aardschokken per dag, nu al ruim 23." "Ook de temperatuur van het kratermeer neemt in rap tempo toe. In augustus was dat nog 32 graden, maar inmiddels zitten we al op 37,4 graden Celsius". Volgens de laatste berichten 'groeit' de berg nog altijd van binnenuit. "De berg kan niet meer terug, we zijn het 'point-of-no-return' reeds voorbij", aldus de vulkanoloog. "Het is een kwestie van tijd."

In 1990 kwamen er 30 mensen om het leven bij een soortgelijke uitbarsting van de Kelud. Bij een eruptie in 1919 kwamen ruim 5000 mensen om het leven toen heet water uit het kratermeer gestoten werd. Het kratermeer zelf wordt op dit moment nauwlettend door camera's gevolgd en was al langere tijd afgesloten voor toeristen. Elke verandering in omgeving en temperatuur wordt genoteerd, maar volgens Surono, blijft het erg lastig om nauwkeurig te voorspellen wat er gaat gebeuren."

Lees meer over uitbarstingen van Vulkanen op het Forum!