Verdonk zegt VVD lidmaatschap op

Icoon PolitiekVerdonk heeft zojuist in de uitzending van NOVA gemeld dat ze de eer aan haarzelf houdt en haar VVD-lidmaatschap opgeeft. Dit doet ze nadat vanavond het VVD-hoofdbestuur haar een ultimatum stelde: Uit de Tweede Kamer, of uit de VVD.

Verdonk verwijt de VVD verder een te linkse koers en snapt niet waarom het hoofdbestuur niet naar de gemengde geluiden binnen de VVD luistert. Een zichtbaar aangeslagen Verdonk zei in NOVA verder dat ze in de Tweede Kamer blijft om de meer dan 600.000 mensen die op haar gestemd hebben te dienen. Ze vindt het een zware beslissing en zal op korte termijn duidelijk maken hoe zij haar toekomst in de politiek ziet.

"Ik heb dit niet gewild" en "wat mij betreft had dit helemaal niet gehoeven", ging ze verder. Het stuit haar verder tegen de borst dat de VVD zich niet neer zet als volkspartij. Op de vraag of ze de kiezers van de VVD een onderdak gaat bieden in een eigen partij wilde ze vooralsnog geen antwoord geven.

Voorzitter Jan van Zanen is opgelucht over de beslissing van Verdonk. Uitstellen van de keuze zou volgens hem de VVD schaden.

Verdonk nu echt op eigen benen.