Oppositie: geen referendum motie van wantrouwen

Icoon PolitiekHet kabinetsbesluit om geen referendum te houden over het gewijzigde verdrag voor de Europese Unie is ''een motie van wantrouwen tegenover de eigen bevolking''. Dat vindt de oppositie in de Tweede Kamer.

Volgens de SP schoffeert het kabinet de Nederlanders die in 2005 in meerderheid de toen voorgelegde Europese grondwet hebben verworpen. ''Er is maar één manier om te achterhalen of de regering recht heeft gedaan aan het Nederlandse 'nee': door het nieuwe verdrag in een nieuw referendum voor te leggen aan alle Nederlanders'', aldus Europa-woordvoerder Harry van Bommel.

GroenLinks vindt dat de regering geloofwaardigheid verliest door deze beslissing. Fractieleider Geert Wilders van de PVV spreekt van een ''schandelijk'' besluit. ''Dit kabinet is bang voor het oordeel van de kiezer.''

De oppositie zet het voornemen door om via de Tweede Kamer alsnog een referendum te organiseren. Daarvoor is alleen een Kamermeerderheid als de coalitiepartij PvdA het initiatief steunt.

PvdA
De sociaal-democraten zijn nog steeds verdeeld over de kwestie. PvdA-Kamerlid Luuk Blom zei vandaag dat zijn fractie zich dit weekeinde buigt over het kabinetsstandpunt en advies van de Raad van State, dat een referendum geen vereiste noemt. De fractie neemt dinsdag een standpunt in.

Ook de VVD wilde zich vandaag nog niet uitlaten over het kabinetsbesluit. De liberalen zullen zich concentreren op de uiteindelijke tekst van het verdrag. ''Er moeten nog een paar dingen opgelost worden'', aldus Kamerlid Han ten Broeke. Als voorbeeld noemt hij de uitzonderingspositie die de Britten hebben bedongen op het justitievlak. Zij willen op dit gebied niet samenwerken. Ten Broeke vreest dat ze wel inspraak krijgen op dit vlak.

Het kabinet moet hoogstwaarschijnlijk in een spoeddebat verantwoording afleggen over het besluit om geen nieuw referendum te houden. Kamerlid Wilders wil daarnaast zoveel mogelijk tegenstand mobiliseren: ''Ik ben klaar voor de campagne.''