Toediener ghb bij meisjes vervolgd voor poging tot moord

MisdaadDe 44-jarige D. R. die in juni twee meisjes van 9 en 10 jaar oud bij een recreatieplas in Emmen drogeerde met ghb, wordt vervolgd voor poging tot moord en misbruik.

Het zedendelict gebeurde bij het zandgat van Jansen aan de Schanswal in Emmen. De meisjes werden daar bijna bewusteloos gevonden. In hun bloed werd de stof ghb aangetroffen. Een van de meisjes was na het toedienen van de zogeheten partydrug seksueel misbruikt.

Justitie beschouwt het toedienen van de drug als een poging tot moord, omdat R. ze na het drinken van een drankje waar ghb aan was toegevoegd, nog rustig liet zwemmen in de recreatieplas. ''Tijdens deze zwempartij hadden de meisjes bewusteloos kunnen raken en kunnen verdrinken. Dat is poging tot moord'', zo oordeelt Justitie.

De verdachte zal dinsdag voor de rechter verschijnen. Inhoudelijk zal de zaak niet echt worden behandeld. R. staat op een wachtlijst voor het Pieter Baan Centrum om daar onderzocht te worden.

R. is afkomstig uit Bunschoten-Spakenburg en is de vriend van de moeder van één van de twee meisjes.

Het is overigens voor het eerst dat iemand in Nederland poging tot moord ten laste wordt gelegd voor het toedienen van drugs aan anderen. Strafrechtdeskundige Peter Tak van de Nijmeegse Radboud Universiteit vindt het niet echt gek dat het OM dit nu doet: ''De verdachte heeft de slachtoffers niet vermoord, maar dat had wel kunnen gebeuren.''