'Amsterdam geen homohoofdstad meer'

''Amsterdam is als homo-hoofdstad naar de knoppen'', constateert oud D66-leider Boris Dittrich vandaag in De Telegraaf. Dittrich, sinds kort directeur Homorechten van Human Right Watch, zegt dat Amsterdam de laatste plek is waar buitenlandse homotoeristen heden ten dage nog heen willen. ''Overal gebeurt wel eens wat, maar zo structureel als het geweld tegen homo's nu in Amsterdam is, zie je nergens.''

Volgens Dittrich zijn de rapportages over Amsterdam in de buitenlandse media schokkend. Het effect van de aanvallen van allochtone jongeren, van vooral Marokkaanse komaf, op homoseksuelen in Amsterdam is vooral dat veel 'toeristische' homostellen de Nederlandse hoofdstad vermijden. Volgens Dittrich wijken ze uit naar het Duitse Berlijn of het Spaanse Barcelona, waar ze niet het risico lopen voor hun seksuele keuze in elkaar te worden geramd. De oud-D66-leider wijst erop dat Nederland hierdoor ook jaarlijks vele miljoenen misloopt aan inkomsten.

Dittrich denkt dat de aanvallen voortkomen uit onvrede onder een bepaalde groep Marokkaanse jongeren. ''Zij willen zich afzetten tegen de Nederlandse en westerse normen.'' Human Rights Watch heeft overigens (nog) geen klachten over het beleid van de Nederlande overheid. De Nederlandse regering loopt volgens de organisatie juist voorop met het uitdragen van de rechten voor homoseksuelen.