Rasmussen uit de Tour de France gezet

Icoon WielrennenKlassementsleider Michael Rasmussen is door de directie van de Rabobankploeg uit de Tour de France gezet en heeft ontslag gekregen. De Deen zou interne regels van de Nederlandse formatie hebben overtreden.

Een week geleden raakte Rasmussen in opspraak. Hij kreeg vier waarschuwingen van de UCI en de Deense wielerbond omdat hij diverse malen verzuimde zijn verblijfplaats door te geven. Vanmiddag won hij nog glorieus de laatste bergetappe.

Volgens de NOS zou Rasmussen gelogen hebben over zijn verblijfplaats in juni. Toen verzuimde hij te laten weten waar hij was. Daar kreeg hij een waarschuwing en een boete voor. De Deen zei in Mexico te zijn, waar zijn vrouw vandaan komt. Maar hij blijkt nu in Italië te zijn geweest.

Theo de Rooy, Rabodirecteur maakte een aangeslagen indruk. "Hij heeft meerdere malen gezegd waar hij aan het trainen was en dat bleek niet te kloppen. Vandaag hebben we nieuwe informatie gekregen", vertelde De Rooy de NOS. De overige Raborenners overleggen nog of ze morgen aan de start verschijnen.

Update 23:59 uur
In het Hotel van de Rabobank-ploeg in Pau is het een ware chaos. Veel pers is aanwezig en de ploeg is nog aan het vergaderen. Er zou zo een persconferentie aankomen.

Ondertussen zijn er ook wat politie-agenten aangekomen. Verslaggevers ter plaatse van de NOS denken dat er een politie-inval aan zit te komen en dat de kamers van de renners doorzocht gaan worden.

Rabobank blijft actief als geldschieter in de wielersport. Dat heeft de bank vanavond laten weten na het ontslag van Michaël Rasmussen. Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur en portefeuillehouder van het wielerplan reageerde geschokt. "Ik dacht dat we het ergste gehad hadden met die waarschuwing want dat was natuurlijk al niet fraai maar wat er nu gebeurd is maakt me sprakeloos. Ik heb er geen woorden voor. Een nachtmerrie."

"Het is zo'n verschrikkelijke mooie sport en de ploeg heeft zo verschrikkelijk hard gewerkt en dan dit. De ploegleiding heeft het enig juiste gedaan. Ik sta daar volledig achter. Ik heb zeer veel respect voor de renners en begrijp hun teleurstelling. We gaan ons nu eerst eens beraden hoe nu verder maar een ding weet ik zeker Rabobank blijft betrokken bij de wielersport in den brede."


Michaël Rasmussen moet de Tour verlaten

Al het Tournieuws lees je natuurlijk op de FOK!sport Tourmanager!