Aantal dagbladabonnementen daalt

Icoon BinnenlandsSteeds minder mensen hebben een abonnement op een dagblad. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Het aantal huishoudens met een krantenabonnement is gedaald van 62 procent in 1997 tot 51 procent in 2006.

Meer dan de helft van de stellen in Nederland kreeg vorig jaar een krant thuisbezorgd. Bij eenoudergezinnen was dat minder dan een derde. Bij alle typen huishoudens is een daling waar te nemen, maar de minst sterke is te zien bij paren zonder kinderen: van 70 procent in 1997 naar 63 procent in 2006.

Ouderen blijken vaker dan jongeren te kiezen voor een dagbladabonnement. Autochtone Nederlanders (56 procent) nemen ook eerder een abonnement dan Westerse allochtonen (44 procent) en niet-Westerse allochtonen (14 procent).

Bij twee van de drie personen met een universitaire of hogere beroepsopleiding is er een krant in het huishouden. Bij mensen met alleen lager onderwijs is dit 44 procent. Op het platteland hebben krantenbezorgers meer werk dan in de grote stad. In niet-stedelijke gebieden heeft 62 procent van de huishoudens een dagblad tegenover 39 procent in zeer sterk stedelijke gebieden.