YouTube overweegt lokale sites

Icoon InternetDe makers van YouTube denken erover om lokale versies van de populaire videosite te introduceren. Dat heeft mede-oprichter van YouTube, Steve Chen, op een congres over actuele internetontwikkelingen in zijn geboorteland Taiwan bekendgemaakt.

Ongeveer de helft van de gebruikers van YouTube woont niet in de Verenigde Staten, aldus Chen. Om de site aantrekkelijker te maken voor die groep overweegt YouTube nu om met lokale varianten van de site te komen, dus ook in verschillende talen.

Chen ging ook in op het grote aantal websites dat het succes van YouTube - de grootste site in zijn soort en anderhalf jaar na oprichting voor 1,65 miljard dollar opgekocht door Google - probeert te evenaren. In China bijvoorbeeld zijn inmiddels al meer dan 200 YouTube-achtige sites actief. Chen liet weten zich daar niet druk over te maken. "Zolang YouTube de site is met de meeste content voor een brede groep mensen is er niet zoveel aan de hand."

Tijdens het congres deed hij ook de basisbeginselen van 'Web 3.0' uit de doeken. Het Web 2.0-tijdperk, waarmee wordt bedoeld dat websites gebruikers zelf aan het woord laten onder andere door middel van foto's en videofilmpjes, loopt volgens hem ten einde. Web 3.0 komt eraan, aldus Chen. In het Web 3.0-tijdperk zitten gebruikers niet meer vast aan hun pc. Ze kunnen volgens Chen gepersonaliseerde content bekijken terwijl ze onderweg zijn. In de loop van volgend jaar komt YouTube dan ook met een mobiele variant.

Steve Chen en Chad Hurley
Steve Chen (links) en Chad Hurley, de oprichters van YouTube.