'Preferenda over EU nodig'

Icoon Europa Niet een referendum met alleen de keuze ja of nee, maar een 'preferendum' met keuze tussen meer voorstellen is een methode om het volk meer te betrekken bij Europese thema's. Met preferenda kan men voor de besluitvorming hun mening geven, bij een referendum gebeurt dit achteraf. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan het kabinet.

Tevens waarschuwt de WRR dat Nederland steeds meer in zichzelf gekeerd is. De raad pleit voor een prominentere rol van de premier als boegbeeld van het Nederlands Europabeleid in binnen- en buitenland. Er hoefde vroeger nooit verantwoording afgelegd te worden over het Europese beleid. Als het goed ging was dat een politieke overwinning, viel iets verkeerd dan kreeg Brussel de schuld. Europa is daardoor in het debat in Nederland teveel het terrein van technocraten en moet politieker worden.

Balkenende verklaarde in een reactie al het boegbeeld te zijn van Europa. Zo somde hij de overwinningen op die Nederland behaalt heeft, zoals het afdwingen van een lagere bijdrage van Nederland aan de EU. Hij zegt aan goed te willen kijken naar een eventueel referendum. Uit onderzoek zou blijken dat 90 procent van de lokale referenda lijken tot een 'nee'.