Poetin: Ik ben de enige echte democraat

Icoon PolitiekDe Russische president Vladimir Poetin heeft flink uitgehaald naar zijn Westerse collega's. In een vandaag verschenen interview, dat door de acht landen van de G8 werd gepubliceerd zegt Poetin: "Of ik een democraat ben? Absoluut! Ik ben de enige echte democraat ter wereld. Het is niet makkelijk om de enige zuivere democraat te zijn. Kijk maar eens naar wat er in Noord-Amerika gebeurt: martelingen, daklozen, Guantanamo, mensen die worden aangehouden zonder dat er een onderzoek of zelfs een proces aan vooraf is gegaan,... dat is verschrikkelijk", aldus de Russische president.

Ook de Europese bewindslieden moeten het ontgelden. Poetin: "Hetzelfde geldt voor Europa: geweld tegen betogers, het gebruik van rubberkogels en traangas in de hoofdsteden, onschuldige demonstranten die het leven laten tijdens optochten enzovoort". Daarmee zinspeelde Poetin op de reactie van de Duitse politie op een betoging van anti-globalisten tegen de G8-top in Duitsland en de dood van een Rus tijdens een betoging in Tallinn (Estland) tegen de verplaatsing van een Sovjet-monument. Enige uitzondering is de voormalige Duitse bondskanselier Gerard SchrŲder, die een "democraat in hart en nieren" zou zijn.

Oranjerevolutie
Ook de oude Sovjet-staten hebben nog een flinke weg te gaan op de civilisatieladder, meent Poetin. "Maar dan heb ik het nog niet over de oud-Sovjetstaten. Eventjes was er hoop in OekraÔne, maar dat sloeg snel weer om in schandalen en tirannie".

De Russische president zei tot slot dat er geen personen van zijn kaliber zijn overgebleven, waardoor hij met niemand kan babbelen. "Sinds de dood van Mahatma Gandhi, heb ik niemand meer om mee te praten". Opmerkelijk genoeg stierf Gandhi vier jaar voordat Poetin ook maar geboren was.