Nieuwe tv-zender met interviews en debatten

Icoon TelevisieVanaf 2 oktober is Nederland een nieuwe tv-zender rijker. De zender, genaamd 'Het Gesprek', is opgezet door uitgever Derk Sauer, Frits Barend, Pieter Storms en voormalig RTL-topman Ruud Hendriks. Het station gaat zeven dagen per week, 24 uur per dag uitsluitend interviews, debatten en discussies uitzenden.

Naast Barend, Hendriks en Storms zullen onder anderen schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher, sportverslaggever Humberto Tan, 538-deejay Ruud de Wild, journalist/presentator Jort Kelder, communicatieadviseurs Charles Huijskens en Dig Istha, en voormalig tv-presentator Gert Berg interviews voor hun rekening nemen.

Het streven van de initiatiefnemers is om de zender via internet, de kabel en mobiele telefoons aan te bieden. De komende maanden wordt onderhandeld met kabelbedrijven en adverteerders.

De bedoeling van de zender is onder meer om goede interviews te kunnen uitzenden, zonder dat een gesprek moet worden afgekapt wegens tijdgebrek zoals dat nu vaak gebeurd in praatprogramma's. Het nieuwe opiniekanaal moet het antwoord zijn van een 'groep ambitieuze gespreksleiders' op de 'inhoudelijke armoede' op de bestaande televisiezenders, aldus een woordvoerder.

In het begin zullen er vier verse interviews per dag worden uitgezonden, zonder programma-onderbrekende reclame. Daarnaast wil de zender spraakmakende gesprekken uit het verleden gaan herhalen, zoals bijvoorbeeld de interviews van Theo van Gogh.