Genen kunnen chemotherapie blokkeren

Icoon MedischAmerikaanse wetenschappers hebben genen gevonden die de werking van chemotherapie blokkeren. Wanneer die genen worden uitgeschakeld, blijken duizend keer kleinere doses van kankermedicijnen al effectief.

De behandeling van kanker zou daardoor met veel minder bijwerkingen gepaard kunnen gaan, meldde de Britse krant The Times donderdag. Door de vondst zouden de kankercellen heel gericht kunnen worden behandeld, waardoor gezonde cellen niet worden beschadigd. Chemotherapie valt kankercellen aan, maar is ook schadelijk voor de rest van het lichaam. De patiŽnt wordt misselijk, verliest zijn haar en kan nier-, lever- en gewrichtsproblemen krijgen.

De onderzoekers van de universiteit in Dallas gebruikten een nieuwe techniek om 20.000 genen in longkankercellen te bestuderen. Ze vonden 87 genen die de gevoeligheid van cellen voor een chemotherapie verkleinen of blokkeren.

De methode zou in de toekomst gebruikt kunnen worden om bij een kankerpatiŽnt de genen te achterhalen die hem gevoelig maken voor een bepaalde behandeling, die dan in lage doses kan worden gegeven.
Onderzoek naar kanker
Kweekschaaltje om bacteriŽn te onderzoeken


Met dank aan Its_Muppet en Deimos000 voor de submit.