PvdA: Turken vrijstellen van dienstplicht

De PvdA wil dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken er snel bij de autoriteiten in Turkije op gaat aandringen dat Turkse Nederlanders worden vrijgesteld van dienstplicht in dat land.

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink zei maandag in het tv-programma Netwerk dat dit het meest dringend is bij Turkse Nederlanders die werken bij Defensie en de politie.

Turkije kent een dienstplicht van 15 maanden, maar Turken in het buitenland kunnen die afkopen voor ruim 5.000 euro. Ze moeten dan nog wel voor een verkorte dienstplicht van drie weken naar Turkije op straffe van verlies van hun Turkse nationaliteit.

Eijsink stelde eerder deze maand samen met haar PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem al Kamervragen over de kwestie. De twee vroegen opheldering van de ministeries van Defensie en Justitie over de renteloze leningen van 5.000 euro die worden verstrekt aan Nederlanders met een Turks paspoort om hun dienstplicht in hun moederland te kunnen afkopen. Het betreft leningen die worden gegeven aan Turks-Nederlandse militairen en politieagenten. Ook krijgen ze een maand betaald verlof om in Turkije een verplichte militaire basistraining te volbrengen, die na de afkoop in Turkije nog evengoed verplicht wordt gesteld.