Besluit RTL7 en Arabische zender eind mei

Icoon Media UPC beslist eind mei of RTL7 in Amsterdam, Zaanstad en Purmerend wordt vervangen door een Arabische zender. De Stichting Algemene Programma Raad (APR) van deze regio heeft besloten dat de Arabische zender Rotana Music Europe het kanaal RTL7 moet vervangen. UPC mag volgens de mediawet alleen hiervan afwijken "bij zwaarwegende argumenten van technische of juridische aard".

UPC gaat tot eind mei onderzoeken of er inderdaad zwaarwegende argumenten zijn om alsnog RTL7 te kunnen behouden. Per 1 juli zullen de steden dan het nieuwe zenderpakket krijgen. De APR beslist over het standaardpakket van vijftien zenders per regio. Dat standaardpakket moet overal te ontvangen zijn. Rotana Music Europe moet dan in al deze gemeenten verplicht overal te zien zijn. RTL7 kan nog wel als extraatje aan het bestel toegevoegd worden, maar hoeft niet verplicht uitgezonden te worden. Op RTL7 wordt onder meer formule 1 en voetbal uitgezonden.

De Partij voor de Vrijheid heeft Kamervragen gesteld over het mogelijk verdwijnen van RTL7. Zij wil de plaatselijke programmaraden opheffen. In de plaats daarvan moet er volgens de partij een landelijke programmaraad komen, die twintig tv-kanalen selecteert.