Familie von Trapp woonde in ons land

De Oostenrijkse familie von Trapp, die model stond voor de film 'The Sound of Music', is ten tijde van de Tweede Wereldoorlog meerdere maanden ondergedoken geweest in Warmond. Dit ontdekte de schrijfster Miep Smitsloo, tijdens het onderzoek voor haar pas verschenen boek 'Het Tolhuysch'.

De von Trapps ontvluchtten Oostenrijk kort na de inlijving van Oostenrijk door nazi-Duitsland in 1938. Op deze manier wilden ze onder de dienstplicht van vader Georg en hun oudste zoon uitkomen. Uiteindelijk vonden ze hun heil in de Verenigde Staten. Nog niet eerder was bekend dat ze enige maanden in Nederland hadden doorgebracht.

In Warmond logeerden de Von Trapps bij de familie Menten. "De families kwamen elkaar tegen tijdens de Salzburger Festspiele en raakten bevriend", aldus Smitsloo. Volgens de schrijfster heeft de familie Menten hierover nooit geheimzinnig gedaan. "Het kwam gewoon nooit eerder ter sprake."

Maria von Trapp, de moeder van het gezin die in het begin als non de kinderen van von Trapp onder haar hoede had, heeft het dorpje net boven Leiden nooit genoemd in haar beroemde biografie 'The Story of the Trapp Family Singers'. Waarom zij Warmond nooit heeft vermeld in haar boek, is Smitsloo niet bekend.