Wilders niet blij met 'onthoofdings'cabaret

PVV-leider Geert Wilders is niet te spreken over een theatervoorstelling waarin een pop, die Wilders moet voorstellen, met urine wordt overgoten en zogenaamd wordt onthoofd. Ook wordt met 'Wilders' orale seks bedreven. De scène is onderdeel van een voorstelling van cabaretier Amar El-Ajjouri en zit in diens programma 'Amar speelt Ali'.

De scène zit ook in een verkorte versie van zijn show die Amar speelt op scholen. Die werd deze week voor brugklassers van de Almeerse scholengemeenschap De Meergronden getoond. Eén van de leraren van deze school vond het te gek voor woorden wat hij zag en stelde de fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid op de hoogte. Wilders vindt de voorstelling zwaar beledigend voor zijn persoon.

De twee docenten van De Meergronden die Amar met zijn cabaretprogramma uitnodigden, Maaike Buis en Karin Söhngen, snappen niet waar Wilders en de leraar die hem tipte, zich druk over maken: ''We zijn zorgvuldig te werk gegaan. We hebben de voorstelling vooraf bekeken en de mening gepeild bij een school in Laren, waar de cabaretier eerder was geweest. We werden daar bevestigd in onze mening: deze show kunnen we met een gerust hart aan onze leerlingen laten zien. Amar gaat naar ons idee niet over de schreef met zijn soms pittige grappen.''

Ook kunstcoördinator van het City College uit Den Haag Maarten Hamel, die al jaren met zijn leerlingen shows van Amar El-Ajourri bezoekt, ziet er geen probleem in: ''Ik vind hem ontzettend goed en erg grappig. Met zijn grappen spaart hij niemand: Turken, Marokkanen, Nederlanders en ook Wilders, ze komen allemaal aan bod. Een cabaretier als Hans Teeuwen is beduidend grover dan Amar.''

Aanvulling: In een reactie tegen Elsevier laat Wilders weten het ''schandelijk te vinden dat kinderen van twaalf tot veertien jaar dit te zien krijgen.'' De voorstelling is volgens de politicus niet geschikt voor kinderen, en het is ''walgelijk'' dat deze school dit wel toestaat. Bovendien wordt de voorstelling volgens Wilders uiteindelijk betaald van belastinggeld.

Update 16.38 uur
Na de ophef over de 'onthoofdingsact' is er vanmiddag een nieuwe reactie gekomen van Karin Söhngen, docente Cultureel Kunstzinnige Vorming op de Almeerse scholengemeenschap De Meergronden waar de voorstelling van Amar El-Ajjouri werd opgevoerd. Nu zegt ze tegen Elsevier dat er helemaal geen sprake is van een onthoofding van een pop door de cabaretier van Marokkaanse afkomst.

''Aan het einde van de show wordt een pop met een wilde haardos, die later inderdaad Wilders blijkt te zijn, alleen geknipt. Van urine of een orale seksscène is geen sprake. Wel maakte de cabaretier heupbewegingen, terwijl de pop zijn hoofd ter hoogte van de navel van el-Ajjouri had'', aldus Söhngen.

Söhngen zegt dat de school zeer zorgvuldig is geweest met het boeken van de voorstelling waar inderdaad wel ''pittige stukken'' in zitten. ''Maar de leerlingen zijn met speciaal lesmateriaal goed voorbereid, en docenten hebben ook na de voorstelling de inhoud uitgebreid behandeld. Bovendien neemt el-Ajjouri alle bevolkingsgroepen en politici op de hak. De voorstelling draait zeker niet om Wilders.''

Met dank aan eenbeetjejeuk voor de submit.