PVV-Kamerlid Graus ernstig in opspraak

Tweede Kamerlid Dion Graus uit Heerlen van de Partij voor de Vrijheid (PVV) is weer in opspraak geraakt. Het Limburgs Dagblad meldt vandaag dat Graus in 2002 zijn toen al 8 maanden zwangere vrouw zodanig mishandelde, dat zij in een ziekenhuis moest worden opgenomen.

De krant heeft de aangifte ingezien die destijds bij de politie is opgenomen. Artsen spraken van een ''zeer bedreigende situatie.'' Graus zou diverse keren hebben geprobeerd de keel van de hoogzwangere vrouw dicht te knijpen. Ook zou hij met zijn hand de mond en de neus van de vrouw hebben dichtgedrukt. Tevens zou hij haar in de buik hebben ''geduwd''.

Tegen Graus zijn indertijd zeker zes aangiftes gedaan van zaken als mishandeling, bedreiging en stalking. Het betreft twee aangiftes van de ex-vrouw van het huidige Kamerlid, ťťn van zijn voormalig schoonvader en ťťn van een vriendin van zijn ex. De twee anderen werden gedaan door een vrouw waarmee Graus een buitenechtelijke relatie had en door haar collega die hij zou hebben gestalkt.

Volgens de verklaringen is er ůůk sprake van enkele doodsbedreigingen. Zo zou Graus hebben gedreigd de keel van zijn voormalig schoonvader door te snijden en diens huis in brand te steken.

Niet vervolgd
Geen van de aangiftes heeft tot vervolging geleid, zo meldt dagblad BN/De stem vandaag. In ťťn geval had huiselijk geweld geen prioriteit. Een aangifte van augustus 2003 is volgens een woordvoerder van de politie ''geseponeerd''. De reden is niet bekend. Persofficier van justitie Wim Smits wil hierover niets kwijt.

De inmiddels ex-vrouw van Graus wil uit vrees voor represailles niets tegen journalisten zeggen. Ook Dion Graus weigert ieder commentaar.

Update 15.08 uur
De Partij voor de Vrijheid is vanmiddag in spoedberaad bijeengekomen, zo meldt de Limburgse zender L1. Het zou gaan over de posititie van Graus.

De PVV-fractie was telefonisch niet bereikbaar. Een woordvoerder van de partij laat weten vanmiddag mogelijk met een toelichting te komen.

Update 15.50 uur
De PVV zal voorlopig geen actie ondernemen tegen Dion Graus, zo laat de partij van Geert Wilders vanmiddag in een verklaring op haar website weten. De fractie zegt ''kennis te hebben genomen'' van de berichtgeving over de beschuldigingen tegen Graus.

Volgens de PVV ''zijn net zoals bij eerdere beschuldigingen tegen de heer Graus geen van de beschuldigingen bewezen. Er zouden een zestal aangiften tegen de heer Graus gedaan zijn die geen van allen hebben geleid tot vervolging laat staan een veroordeling. En in Nederland is niemand schuldig zolang het tegendeel niet is bewezen. Belangrijk is te vermelden dat eerdere beschuldigingen tegen de heer Graus ook al geuit in het NRC Handelsblad en de Limburger, niet bleken te kloppen.''

De fractie van de PVV vindt het van belang dat de heer Graus in de gelegenheid wordt gesteld op de nieuwe verwijten te reageren en deze te weerleggen. Hier zal hij de komende weken aan werken. De fractie zal hier nader over spreken. ''Maar voor de fractie staat vast dat zonder bewezen schuld niemand, strafrechtelijk of politiek, mag worden veroordeeld.''