Dinsdag spoeddebat over pardonregeling

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer houdt dinsdag een spoeddebat over een pardonregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen. Dat overleg zal dan ook gaan over een tijdelijk verbod om deze vreemdelingen uit te zetten.

De VVD en de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders wilden nog deze donderdag in debat over de uitzettingsstop. Maar een Kamermeerderheid (PvdA, GroenLinks, CDA, SP en ChristenUnie) pleitte ervoor het debat dinsdag te houden. Dan kan verantwoordelijk minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) er bij zijn. Zij was donderdag wegens persoonlijke omstandigheden niet beschikbaar.

De VVD-bewindsvrouw heeft beloofd tot het Kamerdebat geen uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten die mogelijk onder het pardon vallen. De VVD en PVV wilden dat die uitzettingen ondertussen gewoon doorgaan. Verdonk benadrukte eerder dat de opschorting ervan hooguit enkele dagen kan duren, omdat er anders diverse juridische en praktische problemen ontstaan.

Een nipte Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Partij voor de Dieren drong vorige week in een PvdA-motie aan op een generaal pardon voor asielzoekers die hun eerste aanvraag onder de oude Vreemdelingenwet (voor 1 april 2001) indienden en ons land sindsdien niet meer hebben verlaten. In afwachting daarvan zouden uitgeprocedeerden niet mogen worden uitgezet.