Rijssen wil af van dildo's in Dirx

BinnenlandsHet gemeentebestuur van het streng christelijke Rijssen-Holten bekijkt of ze de erotische artikelen die de lokale drogist Dirx van Dirk van den Broek sinds deze week in het assortiment heeft, kan verbieden. Afgelopen week maakte de drogisterijketen bekend dat ze seksspeeltjes gaan verkopen.

De fractievoorzitters van de ChristenUnie en de SGP in Rijssen reageerden ontstemd over de uitbreiding van het assortiment van de drogist. ''Ik hoop dat Dirx die seksartikelen uit het schap verwijdert en excuses maakt voor deze domme zet'', zei fractievoorzitter Ben Beens van de SGP. Bert Tijhof van de ChristenUnie: ''Ik denk dat een groot deel van Rijssen hier absoluut niet van gediend zal zijn''.

Dwingen
Gemeentesecretaris Arie van Eck zei deze week dat de gemeente Dirx kan dwingen de artikelen te verwijderen. Gisteren liet hij weten dat het nog niet helemaal duidelijk is hoe dat zal moeten gebeuren. ''Het plaatje is nog niet helemaal compleet. Als de politiek wil optreden dan moeten we eerst kijken naar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en het bestemmingsplan. De vraag is of deze specifiek op de situatie van toepassing zijn.'' Een ambtenaar heeft gisteren poolshoogte genomen bij de drogist. ''Maandag hebben we het over zijn bevindingen en komt de vervolgvraag aan bod of we daadwerkelijk optreden.''

Fractievoorzitter Beens van de SGP pleit echter voor een landelijk verbod. Hij wil dit bij het landelijk bestuur van zijn partij onder de aandacht brengen. ''Wij zijn op grond van onze christelijke signatuur sowieso tegen wat er nu gebeurt, maar ik kan me voorstellen dat ook andere partijen dit op grond van normen en waarden niet zien zitten. Dit speelt in meerdere gemeenten. Bovendien daag ik het CDA uit hier ook wat aan te gaan doen.''

De lokale VVD en GemeenteBelang uit Rijssen vinden dat als je de artikelen niet wilt hebben, je er niet naar moet kijken of gewoonweg naar een andere drogist moet gaan.