SP: premiernorm ook voor dj's en presentatoren

De Socialistische Partij wil dat de premiernorm ook gaat gelden voor medewerkers bij de publieke omroep. De premiernorm houdt in dat mensen die betaald worden uit publiek geld niet meer verdienen dan de minister-president.

SP-Kamerlid Fenna Vergeer licht toe: ''Een behoorlijk aantal presentatoren, deejays en bestuurders verdient nu meer dan de minister-president. We hebben afgesproken dat mensen in overheidsdienst en mensen die vooral met publiek geld betaald worden niet meer verdienen dan de premier. Waarom zou dat niet gelden voor bijvoorbeeld de tv-presentatoren?'' De SP gaat dit maandag voorstellen bij de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer.

Vergeer is niet bang voor een leegloop van dikbetaalde prominenten bij de publieke omroep. ''Bij de publieke omroep werken heel veel mensen omdat zij een passie voor hun vak hebben, die lopen niet snel weg. Mensen die hun zakken willen vullen moeten hun heil maar elders zoeken, daar betalen we geen belasting voor. Er staat genoeg talent klaar om hun plaatsen over te nemen.''

De SP wil dat het geld dat met de maatregel bespaard wordt niet alleen naar programma's gaat, maar vooral wordt aangewend om ander omroeppersoneel, zoals cameramensen en redacteuren, vaste contracten te geven.