Kritiek moslims op paus houdt aan

Icoon BuitenlandsDe Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi wil dat paus Benedictus XVI zijn excuses aanbiedt voor zijn uitspraken die de islam in verband brachten met geweld. Dat meldde het Maleisische persbureau Bernama zaterdag.

Abdullah, die voorzitter is van de 57 lidstaten tellende Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), vindt dat de paus de uitspraken moet terugnemen waarmee hij de gevoelens van moslims in de hele wereld heeft gekwetst. ''De paus moet de uitbarsting van woede die is ontstaan niet licht opnemen'', citeerde Bernama de premier, die in Cuba de top van niet-gebonden landen bijwoont.

''Het Vaticaan moet de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de zaak en de stappen zetten die nodig zijn om de fout recht te zetten. Het is ongelukkig dat zo'n eminent persoon als de paus geen leiderschap heeft getoond door goede betrekkingen tussen religies te bevorderen.''

Tal van moslimleiders en -organisaties gingen de Maleisische premier voor in kritiek op de uitspraak die de paus deed tijdens zijn reis naar Duitsland. De woordvoerder van de paus zei later dat de paus had bedoeld te benadrukken dat hij de islam eerbiedigt maar dat hij religieus geweld afkeurt. Dat was echter niet voldoende om de woede in moslimlanden weg te nemen.

'Oorlog van kruisvaarders'
In Gaza-stad betoogden gisteren circa 5.000 Palestijnen tegen de paus en diens recente uitspraken over de islam.

''Dit is weer een oorlog van kruisvaarders tegen de Arabische en de islamitische wereld'', aldus een Hamas-woordvoerder voor een menigte van met vlaggen zwaaiende aanhangers. Ook een christelijke Palestijnse parlementariŽr veroordeelde de uitspraken van de paus. In de Gazastrook leven circa 3.000 christenen naast meer dan 1,4 miljoen moslims.

Eerder vrijdag pleegden Palestijnen een aanslag op een kerk in de Gazastrook. Het jeugdcentrum van de Grieks-Orthodoxe Kerk van Gaza-stad raakte lichtbeschadigd, aldus ooggetuigen. Het kerkgebouw uit de vierde eeuw liep geen schade op door de explosie die zich bij het ochtendgloren voordeed.Protesterende moslims in Pakistan