'Historisch lerarentekort in 2010'

Icoon BinnenlandsHet lerarentekort zal rond het jaar 2010 ongekend hoog zijn. Hierdoor zal het steeds vaker voorkomen dat leerlingen van onbevoegde docenten les krijgen of dat er zelfs lesuren uitvallen. Vooral voor de vakken Duits, natuurkunde, wiskunde en economie zijn steeds moeilijker docenten te vinden.

De onderwijsbonden AOb en CNV waarschuwen voor een "rampzalig lerarentekort" Volgens CNV-voorzitter Marleen Barth is de omvang van het dreigende tekort historisch te noemen. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt."

Het tekort wordt vooral veroorzaakt door vergrijzing van het docentenkorps. Van alle nu werkende docenten is ongeveer een kwart tussen de 55 en 65 jaar. Deze groep gaat de komende jaren met pensioen of prepensioen, maar er zijn veel te weinig mensen om deze groep te vervangen. Het ministerie van Onderwijs gaat uit van een tekort van circa 3000 docenten in 2010, maar volgens de bonden is die schatting veel te positief.

Een deel van de oorzaak voor het lerarentekort dient volgens de bonden gezocht te worden in de politiek: "We zagen het al vanaf 1985 aankomen, maar ministers hebben het steeds gebagatelliseerd" Om het tekort op te lossen willen de bonden het leraarschap aantrekkelijker maken door de salarissen van ervaren docenten te verhogen. AOb-bestuurder Martin Knoop: "Met de startsalarissen is weinig mis, maar daarna blijft een leraar jaren op ongeveer hetzelfde niveau hangen." Bovendien dient de werkomgeving te worden verbeterd en zouden docenten met minder regelgeving te maken moeten krijgen. Knoop: "Het vak moet gewoon weer leuk worden. Een leraar moet zijn creativiteit kwijt kunnen."